Zalmfilet op krokante bonen
Voor (stads)tuiniers zijn de zomermaanden een bron van vreugde. Waar je ook kijkt, de planten groeien en bloeien, en de vruchten rijpen eindelijk. Je kunt een werkelijk heerlijk gerecht op tafel toveren met sugarsnaps en sperziebonen , aanbevolen door KptnCook . We hebben het getest, en kijk eens aan: het is echt zo lekker als het eruitziet! Dus, zet de oven aan en eet je buikje op... Smullen maar! ;-)
Deze ingrediënten heb je nodig (2 personen):
- 200 g zalmfilet
- 200 g sperziebonen
- 200 g suikererwten
- 1 sjalot(ten)
- 1 teentje knoflook
- 60 g kumquat
- 40 g hazelnootpitten, heel
- 1/2 sinaasappel(s)
- 4 takjes tijm , vers
- 4 eetlepels olijfolie
- 10 g boter
- Zout
- peper
Korte feiten:
Bereidingstijd: 30
Kooktijd: 0
Alle ingrediënten klaar? Dan kunnen we beginnen!
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10-12 minuten in de oven. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze iets afkoelen.
- Was de bonen en de sugarsnaps en snijd de uiteinden aan beide kanten eraf.
- Breng een pan water aan de kook en blancheer de bonen 4-5 minuten.
- Voeg vervolgens de suikersnaperwten toe en laat nog 2 minuten koken.
- Giet alles af door een zeef en spoel af met koud water, zodat het mooi groen blijft.
- Pel de sjalotten, halveer ze in de lengte en snijd ze in dunne reepjes.
- Pel de knoflook en snijd hem in dunne plakjes.
- Was de kumquats met heet water om de bittere smaak te verminderen en snijd ze doormidden of in drie tot vier plakjes, afhankelijk van hun grootte.
- Was de sinaasappel grondig, droog hem af en schil er met een dunschiller een dun laagje schil van. Snijd de schil vervolgens met een mes in de lengte in dunne reepjes. Halveer de sinaasappel en pers het sap eruit.
- Wrijf de hazelnoten tussen je handen met een keukenpapiertje of keukenpapier om de schil los te maken. Halveer de noten vervolgens. Hak ze gewoon fijn met een groot mes; je hoeft niet elke hazelnoot te halveren.
- Verhit olie in een pan. Bestrooi de zalm met zout en peper en bak 3 minuten aan elke kant, tot de zalmfilet van helderroze naar lichtroze aan de zijkanten is verkleurd.
- Verhit een tweede, grotere pan en smelt de boter erin.
- Voeg nu de bonen , suikersnaperwten , sjalotten en knoflook toe.
- Was de tijm , schud hem droog, pluk de blaadjes van de takjes en doe ze in de pan.
- Bak alles op middelhoog vuur tot de uien glazig zijn.
- Voeg kumquats, sinaasappelpartjes en -sap, hazelnoten en olijfolie toe.
- Breng alles op smaak met zout en peper. Schik op een bord en serveer.

Geschikte zaden...
De zaden voor dit recept vind je hier in de Saatgeschwister shop . Naast sugarsnaps en snijbonen hebben we ook heerlijke tijm voor je, die je eenvoudig zelf kunt kweken met behulp van onze plantinstructies.