Wilde kruiden verzamelen in het koude seizoen
De natuur heeft haar eigen ritme. Van december tot maart is het grotendeels in rust. Maar zelfs in het koude seizoen kun je nog steeds inheemse wilde kruiden plukken, zolang de vorst maar niet toeslaat. Wilde kruiden zijn nooit gekweekt en zijn daarom bijzonder robuust en rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten nog steeds veel belangrijke ingrediënten, zoals bitterstoffen en secundaire plantenstoffen, die vaak uit onze moderne groenten zijn gekweekt om een homogene smaak te creëren. Erg handig in de koude winter. We vroegen de oprichters van Kruut welke wilde kruiden er in de winter nog geplukt kunnen worden en waar je op moet letten. We kijken uit naar geconcentreerde vakkennis van echte kruidenliefhebbers. Aan de slag!
Wild in de winter
Wat moet je weten voordat je op zoek gaat naar lokale superfoods?
Kruut : In de winter zijn planten vaak moeilijker te identificeren omdat bloemen of andere kenmerken ontbreken. Neem daarom bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere en raadpleeg een veldgids. Onbekende planten moeten altijd met rust worden gelaten, aangezien veel wilde planten giftig zijn. Verzamelen is officieel verboden in natuurgebieden. Vermijd ook hondenpaden, de randen van akkers met conventionele landbouw en bermen vanwege de verhoogde verontreiniging met zware metalen.

Welke plekken zijn geschikt om wilde kruiden te verzamelen?
kruut : Zeer geschikt zijn: bosranden, weinig gebruikte weilanden, dijken en niet-bebouwde weilanden of akkerranden van biologische percelen.
Hoe laat moeten we vertrekken?
Kruut : De ideale tijd om wilde kruiden te verzamelen is rond het middaguur op een droge dag. De meeste vitaminen en mineralen blijven behouden wanneer de wilde kruiden vers geoogst en snel rauw gegeten worden. Gewikkeld in een vochtige theedoek blijven ze een paar dagen vers in de koelkast. En onthoud altijd: hoe lekker of heilzaam een wild kruid ook is, oogst niet meer dan een kwart van de plant en nooit één enkele plant. Dit is de enige manier om de populatie te beschermen.
Welke kruiden kunnen in november nog geplukt worden?
kruut : We hebben een kleine selectie samengesteld van gemakkelijk herkenbare lokale superfoods die uw wintermenu kunnen verrijken:
Brandnetel:
In milde winters vind je vaak nog jonge scheuten. Brandnetel zit boordevol voedingsstoffen: het kruid bevat zes keer meer calcium dan melk, meer ijzer dan een biefstuk en is een goede bron van eiwitten. Rauw is brandnetel een ideaal ingrediënt in smoothies; gestoomd smaakt het vergelijkbaar met spinazie . De brandharen kunnen gemakkelijk onschadelijk worden gemaakt door er met een deegroller overheen te rollen.

Hondsdraf
Dit veel voorkomende kruid is te vinden langs bos- en veldranden. Hondsdraf is een ideaal ontstekingsremmend en slijmoplossend middel. De belangrijkste bron van de ontstekingsremmende eigenschappen is de olie die vrijkomt wanneer de bladeren worden gekneusd. Het heeft een pittige, licht mintachtige smaak. Dit maakt hondsdraf niet alleen heilzaam, maar ook heerlijk in salades – het wordt ook wel wilde peterselie genoemd.
Knoflookmosterd
Een zeer pittig wild kruid dat, ondanks de naam, niet verwant is aan knoflook, maar er wel sterk naar ruikt. Het werd ooit gebruikt als goedkope specerij omdat zout en peper duur waren. De peperige, knoflookachtige smaak vervliegt echter tijdens het koken. Dit maakt het ideaal als smaakmaker en in rauwe gerechten. Eén grote bol knoflookmosterd heeft de smaak van ongeveer een half teentje knoflook.

Smalle weegbree:
Weegbree is een eeuwenoude geneeskrachtige plant. Weegbree werd al in het oude Griekenland en Rome beschouwd als een middel tegen verkoudheid. De slijmlaag vormt een beschermende laag over geïrriteerde slijmvliezen. Het kruid heeft ontstekingsremmende en bacteriedodende eigenschappen.
Muur
Het kruid is een pioniersplant die zich razendsnel verspreidt en zelfs in de winter in grote hoeveelheden te vinden is. De vrijwel onverwoestbare vogelmuur heeft een zeer hoog vitamine C-gehalte; slechts 50 gram dekt de dagelijkse behoefte van een volwassene. Dankzij de milde smaak is het zeer gemakkelijk te verwerken in allerlei gerechten.

Wij zeggen: Dank je wel, kruut!
Er is nog veel te doen... bedankt voor het delen van je kennis! Wat doe je precies waardoor je zoveel weet over het verzamelen van wilde kruiden?
kruut : Wij zijn Annika en Thorben. Dit jaar produceren we kruidenextracten van lokale superfoods (zoals de hierboven genoemde) volgens een eeuwenoud recept: kruut . We streven ernaar de kennis van vorige generaties te behouden en wilde kruiden terug te brengen in het dagelijks leven. kruut is verfrissend, wild en 100% biologisch. En laten we eerlijk zijn: wie heeft er açaí nodig als je brandnetels, paardenbloemen en dergelijke voor de deur hebt staan? We hopen dat je geniet van de natuur tijdens je volgende winterwandeling!
Vond je de foto's leuk?
Wij ook! Fotograaf Sina Opalka heeft het echt! Bekijk haar; hier is haar homepage.