Ga naar inhoud

⭐⭐⭐⭐⭐ bij meer dan 10.000 beoordelingen op Trusted Shops

Levering in 2-3 dagen ⚡🚚

♥️ Ontdek onze nieuwste producten

Plezierig tuinieren met het boek "Kruidengeluk" van Rudi Beiser

blog-kruiden-geluk-boek-teaser

Ik kwam het boek "Kruidengeluk" van Ulmer Verlag tegen. Gelukkig maar! Rudi Beiser (de auteur) is een echte expert op het gebied van medicinale planten en wilde kruiden , en hij deelt zijn enorme kennis op een zeer aansprekende en beschrijvende manier. Het boek is met 286 pagina's behoorlijk dik. Je kunt het het beste lezen terwijl je lekker in je hangmat in de tuin ligt. Daarna zou het zeker een plekje in je keuken moeten krijgen als naslagwerk voor onze inheemse kruiden. Inderdaad, inheemse kruiden – wat ik vooral waardeer aan het boek, is dat het alleen planten bevat die buiten in onze eigen tuin kunnen groeien. Tropische planten vormen een uitzondering, maar die kunnen zeker temperaturen onder de 10 graden Celsius verdragen en gedijen hier dus prima.

Lotta met het boek Herbal Happiness van Rudi Beiser
Wat ons betreft maakt het een zeer goede indruk: Het boek Kräuter Glück van Rudi Beiser

Niet alleen tuiniers komen aan hun trekken met de schat aan informatie over het kweken, verzorgen, vermeerderen en oogsten van planten. Rudi biedt ook culinaire hoogtepunten van individuele kruiden, demonstreert heerlijke recepten en legt hun medicinale toepassingen uit. Ik besef dat onze inheemse kruiden, te midden van talloze specerijen uit verre landen, soms vergeten worden. Rudi's enthousiasme voor onze inheemse kruiden slaat meteen aan en ik ben helemaal weg van de kruidenkoorts.

Wat kunt u in detail verwachten?

Het boek bestaat uit twee delen: eerst vindt u tal van nuttige tuintips en fascinerende achtergrondinformatie over de planten. In het tweede deel kunt u bladeren door gedetailleerde portretten van 54 inheemse kruiden. Het is zeker geen verrassing dat de ontdekking van Amerika het resultaat was van Columbus' zoektocht naar een nieuwe route naar het specerijenrijke India. Maar in het eerste deel, "Over kruiden en specerijen", leert u over de eeuwenoude verhalen achter de geuren en aroma's van kruiden.

De volgende secties bieden tuintips: of het nu gaat om lichtbehoefte, voedingsbehoefte, kieming, oogsttijd, haardracht of overwintering. Zelfs zonder groene vingers zou je je planten moeten kunnen verzorgen met deze eenvoudig te volgen instructies. Ik vind het vooral prettig dat de tuintips altijd in infokaders worden gepresenteerd, zodat je snel dingen kunt opzoeken, bijvoorbeeld hoeveel zon Maggikruid nodig heeft.

Bovendien vind je er ook recepten om kruiden te bewaren! Dus als de oogst groter blijkt te zijn dan nodig, is het tijd om de voorraad te bewaren voor het koude seizoen. Rudi presenteert eenvoudige basisrecepten die voor alle kruiden gebruikt kunnen worden... van kruidenazijn, kruidenzout, kruidenolie, medicinale thee en kruidentincturen ( je vindt ook alternatieve recepten op onze blog ).

Bijzonder interessant voor alle stadstuiniers onder ons is het hoofdstuk "Tuinieren zonder tuin: Kruiden in potten en kuipen". Bestaat er een perfect moment om water te geven? Jazeker! En dat is 's avonds. Vooral voor beginnende tuiniers is het leuk en spannend om te lezen! Rudi behandelt ook het onderwerp gewasbescherming en laat zien hoe je biologische methoden kunt gebruiken.

Laten we verdergaan met het tweede deel van het boek, "De Beste Keukenkruiden". Nu je in grote lijnen weet hoe je onze inheemse kruiden kunt gebruiken, kun je je verdiepen in de wereld van kruiden. De auteur geeft een kort profiel van alle 54 kruiden, alfabetisch gesorteerd. Hier worden alle tuintips en -trucs overzichtelijk gepresenteerd in een infobox. Je leert fascinerende details over hun geschiedenis en hun gebruik in de keuken en als medicijn. Natuurlijk bevat het profiel ook een foto – meestal een van de plant in detail en een van een afstandje. Hopelijk kan ik de volgende keer dat ik de kruidenwinkel bezoek de planten herkennen zonder ook maar naar het etiket te kijken...

Van bulgursalade met karwijzaad en gevulde perillabladeren tot bittere bijvoetlikeur – elke zoetekauw en drinker vindt hier iets naar zijn smaak. Rudi heeft me helemaal overtuigd, en ik wil alleen de authentieke smaak van kruiden rechtstreeks uit de tuin of van het balkon. Ik heb ook enorm veel zin in een meipunch met walstro.

Proost!
Jouw Lotta

Dit vind je zeker leuk

Der Kiri-Klimabaum: Grüner Helfer im Kampf gegen den Klimawandel
De Kiri-klimaatboom: een groene helper in de strijd tegen klimaatverandering
Klimaatverandering houdt veel mensen bezig. We vragen ons af: wat kunnen we zelf doen om ons klimaat te bescherm...
Weiterlesen
Produkt Relaunch: Die neue Variante unserer Minigärten
Productrelaunch: De nieuwe versie van onze minituinen
In 2016 ontwikkelden we onze versie van een kweekset: de minituin. Ons doel was om een ​​kweekset te maken die l...
Weiterlesen