Groenten bewaren
Of het nu pompoen , rode biet, ingemaakte komkommers of wat dan ook is... er zijn zoveel groenten die je kunt inmaken voor de winter. "Inmaken" is het toverwoord! Inmaken, of groenten koken, heeft een lange traditie. Het biedt de mogelijkheid om grote oogsten te bewaren en voorraden aan te leggen voor de winter. Sommige vitaminen gaan verloren tijdens het verwarmen, maar de methode vereist geen conserveermiddelen en je hebt geen grote vriezer nodig. Het grote hamsteren kan beginnen zodra je groenten klaar zijn om te oogsten. Veel plezier!
Het bewaren van bieten
Bieten zijn een populaire groente om in te maken, en het basisprincipe is hetzelfde, ongeacht welke groente je inmaakt. Wat werkt met de rode knol, werkt ook met pompoen , komkommer en dergelijke.
Dit heb je nodig:
- inmaakpotten
- 400 ml water
- 1 kg rode biet
- 1 ui
- 20 g suiker
- 200 ml balsamicoazijn
- peperkorrels
- 1 snufje zout
Een kleine tip: Als je wilt, kun je er ook kruidnagel, gember of karwijzaad aan toevoegen.

En zo werkt het:
- Verwijder de bladeren van de bieten met een scherp mes. Pas op dat u de schil niet beschadigt, anders kan de rode kleur tijdens het koken verloren gaan.
- Doe de bieten in een pan, bedek met water totdat de hele bieten onder water staan en kook ze op laag vuur gedurende 45–60 minuten, tot ze zacht zijn.
- Haal de biet uit het water en spoel hem kort af met koud water (zoals je dat met je zondagochtendei zou doen). Je zou de schil er nu gemakkelijk met je vingers af moeten kunnen pellen.


- Snijd de biet in plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Zet even apart.
- Breng water, azijn, suiker en de gewenste kruiden aan de kook en laat op laag vuur sudderen. Tip: Om water te besparen, gebruik het kookvocht van de bieten!
- Maak de potten klaar. Belangrijk: De potten moeten zeer zorgvuldig worden schoongemaakt voordat u ze inmaakt. Spoel de potten en deksels grondig af met heet water en afwasmiddel en droog ze af met een schone theedoek. Zet ze vervolgens apart en veeg ze af met een schone theedoek.
- Dek af met een theedoek. Leg de deksels nog 5 minuten in kokend water voordat u de bieten toevoegt. De potten kunnen ook direct van tevoren in de oven op 80 °C worden verwarmd.
- Doe de bieten en uien in laagjes in de potten. Vul ze vervolgens met de hete bouillon en verwarm de groenten opnieuw in de pot om ze te steriliseren.
- Sluit de potten direct goed af en zet ze ondersteboven op een theedoek om af te koelen.
- Zodra de potten zijn afgekoeld, kunt u ze maximaal een jaar bewaren op een donkere, koele plaats of in een keukenkastje.

Nog een laatste kleine tip:
Appelstukjes zijn ook een lekkere toevoeging! Snijd de appels in kleine stukjes en doe ze direct in de potten, samen met de bieten, net zoals je met de uien zou doen!Boekentip
Meer geweldige plantentips, tuinplannen en recepttips vind je in ons nieuwste boek, " Fresh from the Raised Bed ". Het boek werd in februari 2019 uitgegeven door EMF Verlag en heeft al meer dan 6000 exemplaren verkocht. We zijn blij dat we het voor alle zelfvoorzienende liefhebbers gemakkelijker kunnen maken om te beginnen met tuinieren in verhoogde bedden. "Fresh from the Raised Bed" is een fantastisch boek voor alle stadstuinders en iedereen die dat wil worden.
