Kool vergaat nooit! Drie geweldige ideeën voor je kruidenoogst
Nu de winter nadert, besluiten veel beginnende tuiniers hun kruiden te snoeien. Maar als je kruidencollectie uit meer dan één klein basilicumplantje bestaat, zul je al snel een overschot aan kruiden hebben. Natuurlijk is het veel te lekker om weg te gooien, maar je kunt er niet zoveel van eten als je nodig hebt om alles te kruiden. We hebben een paar ideeën verzameld om je hierbij te helpen!
kruidenbundel
Kruiden aller landen, verenigt u! Bind de takjes en steeltjes van verschillende kruiden aan de uiteinden samen met keukentouw (bij voorkeur van natuurlijke vezels) en wikkel ze strak op regelmatige afstanden helemaal tot aan het andere uiteinde. Maak vervolgens een knoop in het uiteinde van het touw en hang het kruidenbundeltje te drogen. Als u een stevig vleesgerecht of een pittige pastasaus kookt, is een mediterraan bundeltje tijm , oregano en peterselie een uitstekende keuze. Een combinatie van citroenmelisse , munt en lavendel geeft uw desserts een heerlijke geur. Laat uw creativiteit de vrije loop. En als u een kruidenbundeltje op de houtskool van uw barbecue legt, tovert u een heerlijke geur in uw tuin of in het raam van uw buren :-)
kruidenzout

Omdat we ervan uitgaan dat je geen voedseldroger hebt, raden we aan om de kruiden gewoon buiten te drogen op een warme, schaduwrijke plek. Een vijzel is ideaal om de kruiden te malen, maar een keukenmachine is ook geschikt als je kruidenzout op grotere schaal wilt produceren. Meng tot slot de kruiden met het zout en giet het in decoratieve potten of een zoutmolen. Het is supersimpel om te maken, maar toch het perfecte cadeau om indruk te maken op je schoonmoeder of zelfs de gasten op je volgende grote feest. Zelfgemaakt kruidenzout is ook een geweldig cadeau voor gasten!
kruidenolie

De juiste basis
Je weet waarschijnlijk dat er verschillende oliën bestaan, maar niet allemaal zijn ze geschikt als basisolie. Om de juiste te kiezen, moet je ervoor zorgen dat deze niet overheersend is. Je wilt dat de aroma's van je kruiden zich volledig ontwikkelen. Relatief neutrale oliën die je kunt gebruiken zijn onder andere koolzaadolie, sojaolie, druivenpitolie en zonnebloemolie. Als je wat wilt experimenteren, kun je ook walnootolie of olijfolie proberen. Deze oliën zijn echter wat aromatischer, dus je moet wat voorzichtiger zijn met je kruidenkeuze.
Keuze uit kruiden
Bij het kiezen van de juiste kruiden is je fantasie de enige beperking. Je kunt alle aromatische kruiden gebruiken die je kent, zolang ze maar de juiste geur hebben. Laat je smaak voor zich spreken! We raden aan om verschillende kruiden te combineren. Het is niet altijd nodig om verse kruiden te gebruiken. Sommige mediterrane soorten, zoals oregano, rozemarijn, marjolein, salie of tijm, kunnen zelfs sterker geuren wanneer ze gedroogd zijn, mits ze eerst gedroogd zijn. Andere kruiden, zoals bernagie, paardenbloem, citroenmelisse of pepermunt, kun je het beste vers of ingevroren gebruiken, omdat ze na het drogen snel hun aroma verliezen.
Hoe kruidenolie te gebruiken
Zodra je alle ingrediënten hebt verzameld, is de rest een fluitje van een cent! Doe de kruiden in de fles van je keuze. Of je ze nu fijnhakt of in hun geheel gebruikt, is helemaal aan jou. Gehakte kruiden laten hun aroma's vrijkomen, maar je moet de olie daarna wel weer filteren. Als dat te veel werk voor je is, zijn takjes en blaadjes prima! Giet nu de olie in de fles en zorg ervoor dat de kruiden volledig bedekt zijn.
Zodra je alles hebt gemengd, sluit je de fles na het vullen goed af en vooral luchtdicht. Doe je dat niet, dan krijg je al snel een vieze, ranzige olie die je niet meer wilt gebruiken. Je hebt nu wel wat geduld nodig, want de olie moet de smaak van de kruiden opnemen. Om dit te doen, kun je de olie het beste minstens een maand op een koele, schaduwrijke plek bewaren voordat je hem proeft! Of je de kruiden daarna uit de olie haalt, is natuurlijk aan jou. De kwaliteit van je olie zal er niet onder lijden. Zorg er wel voor dat de kruiden altijd bedekt zijn met olie wanneer je hem gebruikt. Dit voorkomt schimmelvorming en je olie gaat lang mee.
Kruiden op voorraad
Vaste plantensoorten zoals tijm, peterselie en bieslook kunnen u het hele jaar door gemakkelijk van een verse voorraad voorzien, mits u een geschikte locatie heeft. Bij eenjarige soorten zoals basilicum en dille ligt dat anders. Drogen is een optie, maar veel soorten verliezen op deze manier veel van hun aroma. Een eenvoudig alternatief is invriezen. Het enige wat u hoeft te doen, is uw geoogste kruiden wassen, ze droogdeppen met een theedoek, ze fijnhakken en in de vriezer leggen. Een ijsblokjesvorm is ideaal om uw kruiden in porties in te vriezen; u hoeft deze dan alleen nog maar te vullen met water, olijfolie of gesmolten boter. U kunt de kruidenblokjes later eenvoudig aan uw maaltijden toevoegen.